
15 december 2022 4 min. leestijd
Bespaartips wassen en drogen
Wassen en drogen zijn twee dagelijkse activiteiten die niet alleen tijd, maar ook (veel) geld kosten. Vooral als je een groot huishouden hebt. Gelukkig zijn er een aantal manieren waarop je op beide gebieden kunt besparen, door uw kleren op de juiste manier te wassen en te drogen.
Hieronder vind je enkele tips:
1. Droog je wasgoed buiten
Droog je wasgoed buiten in plaats van in de droger. Dit bespaart niet alleen energie, maar je wasgoed blijft ook langer mooi. Bovendien ruikt het lekkerder! Je kunt in de winter (ja ook als het onder nul is) de was prima buiten hangen, deze zal nog steeds drogen. De reden hiervoor heet thermodynamica of sublimatie, wil je weten wat dat is? Zoek het dan even via Google 😉
2. Koop een goede (zuinige) wasmachine
Een goede wasmachine is niet alleen energiezuiniger, maar wast ook beter. Dit bespaart je uiteindelijk tijd en geld. Let bij het kiezen van een wasmachine ook op de capaciteit ervan. Een grotere machine is vaak duurder, maar kan wel veel meer wasgoed in één keer aan.
Ben je van plan een nieuwe wasmachine en/of droger te kopen? Let dan goed op het energielabel, hoe dichter bij de A, hoe energiezuiniger de machine is.
3. Gebruik (schoonmaak)azijn
Dit is echt een dikke tip en scheelt je aanzienlijk veel Euro’s elk jaar. Azijn is een natuurlijk product dat wonderbaarlijke resultaten kan boeken bij het schoonmaken van kleding en andere stoffen. Azijn verwijdert vlekken en geurtjes en maakt kleding weer fris en schoon. Gebruik azijn in plaats van (chemische) wasmiddelen of ter vervanging van wasverzachter om zo geld te besparen en het milieu te ontzien! En natuurlijk je portemonnee. Als je het als wasmiddel wilt gebruiken doe dit dan in combinatie met een mild wasmiddel (Neutral). Wasverzachter kun je helemaal vervangen door (schoonmaak)azijn.
Azijn haalt kalk uit het water en dat is sowieso beter voor je machine, daarnaast verwijdert het ook zeepresten waardoor je wasmachine NOG langer mee gaat en minder onderhoud nodig heeft.
Heb je een gevoelige huid? Gebruik dan sowieso bovenstaande tip. Je huid zal (veel) minder geïrriteerd zijn.
4. Gebruik minder wasmiddel
Veel mensen denken dat ze MEER wasmiddel nodig hebben om hun kleding schoon te maken, maar dit is eigenlijk niet waar. U hoeft maar een theelepel of twee te gebruiken per was lading, afhankelijk van de grootte ervan. Als je minder wasmiddel gebruikt, bespaar je niet alleen geld, maar help je ook het milieu te beschermen door minder plastic flessen te produceren en te verwerken.
5. Gebruik een droogdoekje of -sponsje
In plaats van steeds weer nieuwe handdoekjes of theedoekjes te gebruiken, kun je beter een (recycled) droogdoekje of -sponsje gebruiken dat je na elk gebruik even uitspoelt met (warm) water. Op deze manier bespaar je steeds weer op de aanschaf van nieuwe handdoekjes of theedoekjes én doe je ook nog eens iets voor het milieu! Daarnaast hoef je die ook niet zo vaak uit te wassen, scheelt wellicht weer een wasbeurt.
6. Gooi kleding eerst in de wasmand
Als je kleding vuil is, kan het helpen om het eerst in de wasmand te gooien voordat je het in de machine stopt. Dit geeft de kledingstukken tijd om wat van het vuil af te schudden voordat ze in de wasmachine terechtkomen. Je kunt ook een pre-wash spray (zoals Shout, werkt hier altijd perfect) gebruiken op plekken waar vuil extra moeilijk uitkomt, zo voorkom je dat de kleding nog een keer gewassen moet worden.
7. Juiste temperatuur
Dit kan je een paar honderd euro per jaar schelen! Veel mensen denken dat ze altijd moeten wassen op een hoge temperatuur om ervoor te zorgen dat hun kleding schoon wordt, maar dit is niet altijd nodig. Als je kleding niet erg vies is, op 30 graden wassen meestal genoeg zijn om alles schoon te krijgen.
En als je echt wilt besparen op energie, dan is het laagste wasprogramma vaak net zo goed. Soms kan het helpen om twee keer te wassen als je kleding erg vies is, in plaats van alles op een hogere temperatuur in één keer te doen. Klinkt gek, is wel waar!
Sommige wasmiddelen kun je zelfs gebruiken om op 20 graden te wassen (die van de Lidl bijvoorbeeld). Als de was niet erg vies is, wordt het zeker schoon, ook met die lage temperatuur.